01.04.2022
Asociația Cataleya / Yris anunță demararea proiectului ,,Verde de Govora – Hub de permacultură”, proiect finanțat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Asociația Cataleya / Yris anunță demararea proiectului ,, Verde de Govora – Hub de permacultură”, proiect desemnat câștigător în cadrul competiției de proiecte Programul Spații verzi -Componenta Permacultură în zone urbane, organizat de către Fundația pentru Parteneriat , finanțat de Mol România .
Ne dorim prin acest proiect o extindere a educației ecologice, cu accent pe agricultura urbană ,o dezvoltare a spiritului antreprenorial verde al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale locale (Service Learning). Liceul Tehnologic Băile Govora, unde am ales terenul pentru amenajare gradină școlară urbană , este situat în stațiunea cu cel mai curat aer din Europa , iar prin acest proiect putem implementa un hub de permacultură, cu servicii educaționale ce conțin competențe și aptitudini de antreprenoriat verde , de peisagistică școlară . Vom creea un laborator în aer liber, într-un decor susținut de biodiversitate, păduri de foioase, alei de cură terapeutică.
Parteneriatul proiectului între Asociația Cataleya /Yris, Liceul Tehnologic Băile Govora , Primăria Băile Govora, vizează și reducerea discrepanței din sistemul educațional, dintre nevoia de competențe verzi și lipsa de conținut educațional adecvat dezvoltării unor asemenea competențe, prin intermediul unui curs de permacultură urbană, adresat elevilor din școală, cu posibilitate de replicare în alte școli și comunități . Odată înființată, grădina școlii se va extinde în fiecare an prin reinvestirea veniturilor generate din vânzarea produselor ( siropuri, săpunuri naturale, flori decorative, suveniruri locale) și prin scăderea nevoii de inputuri achiziționate și întreținere datorită utilizării principiilor permaculturii.
Grădina școlii va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”. Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale.
Așadar suntem mândri de faptul că proiectul ,, Verde de Govora -Hub de permacultură “ este unul dintre cele 10 proiecte câștigătoare ale competiției Spații verzi – Componenta Permacultură în zone urbane, finanțate de Mol România, derulate la nivel național prin Fundația pentru Parteneriat, iar asta ne motivează și ne responsabilizează și mai mult. Urmăriți-ne pe pagina noastră de Facebook sau pe www.asociatiacataleyayris.ro, periodic vom împărtăși cu voi informații despre stadiul proiectului nostru și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu voi” – Ramona Chiriță, manager proiect ,,Verde de Govora -Hub de permacultură”.
23.09.2022
# Târgul Verde de Govora
Astăzi a avut loc la Liceul Tehnologic Băile Govora, Târgul Verde de Govora, eveniment inclus în cadrul proiectului “Verde de Govora -Hub de Permacultură“, finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania .
Deschiderea evenimentului a fost făcută prin amabilitatea doamnei director Gheorghe-Pavelescu Camelia, care a subliniat buna colaborare a partenerilor de proiect și a ținut să mulțumească tuturor cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat în această activitate. Doamna profesor Marina Mecu și-a prezentat sprijinul pentru astfel de proiecte și pe viitor.
Au ținut șă fie alături de noi partenerii proiectului – domnul primar Mihai Mateescu, care a evidențiat buna colaborare între Primăria Băile Govora și Asociaţia Cataleya/Yris, doamna inginer Mirela Constantinescu, care a fost alături de noi necondiționat și domnul Mihai Mircea Mecu, căruia dorim să-i mulțumim în mod special pentru implicarea sa în proiect.
Evenimentul a continuat prin prezentarea activităților proiectului și a continuității acestuia de către doamna prof. dr. Ramona Chirita, responsabil proiect.
Din partea Asociaţia Cataleya/Yris, Stroe Cristi, coordonatorul tehnic de proiect a prezentat principiile permaculturii. Totodată, domnul Stroe Cristi a propus ca și mod practic al proiectului Verde de Govora, implementarea activității “Adoptă o plantă”, activitate ce se adresează atât cadrelor didactice, elevilor, cât și comunității.
Mulțumim Maria Huzu, coordonator financiar, pentru implicare și aportul adus implementării proiectului.
La eveniment a fost distribuită și broșura “Mini -ghid de înființare și amenajare grădină școlară” realizată în cadrul proiectului.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea produselor, a kit-ului Suvenir de Govora (săpunuri, creme, unguent, siropuri, dulceață Verde de Govora) cu degustarea produselor de casă realizate de elevi și părinți.
Au fost oferite tuturor participanților diplome de participare.
Foto credit: Murarusi Mariana.
21.09.2022
#Verde de Govora -Hub de permacultură
Astăzi a avut loc Atelierul de creme și unguente din plante ( lavandă, trandafiri, mentă, ricin ) inclus în cadrul proiectul Verde de Govora -Hub de permacultură, proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania.
Prezentarea realizării acestor produse a fost ținută de către doamna profesor Pavel Rodica, de la Liceul Tehnologic Băile Govora. Elevilor li s-au explicat etapele procesului de fabricație, precum și importanța produselor finite. De asemenea, elevii au primit informații despre importanța plantelor ce pot fi utilizate în creme și unguente.
Plantele medicinale sădite în grădina școlii vor fi valorificate la expoziția Târgului Verde de Govora din 23.09.2022, unde sunt așteptați invitați din comunitate, partenerii proiectului, elevii govoreni.
Produsele expuse spre vânzare vor fi realizate de elevii școlii împreună cu cadrele didactice în cadrul unor ateliere de lucru, workshop-uri, alături de un mini-ghid de înființare grădină școlară ce folosește practici de permacultură.
Târgul Verde de Govora se va organiza în incinta Liceului Tehnologic Băile Govora, unde este și grădina urbană înființată în primăvara anului 2022.
Mulțumim sponsorilor Pepiniera Mizil – plantele oferite!
Mulțumim partenerilor de proiect: Primăria Băile Govora și Liceul Baile Govora*-
Mulțumim cadrelor didactice și elevilor pentru participare !
16.09.2022
#Verde de Govora -Hub de permacultură
Astăzi a avut loc Atelierul de gastronomie inclus în cadrul proiectul Verde de Govora – Hub de permacultură, proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania.
Elevii Liceului Tehnologic Băile Govora au făcut dulceață de smochine, iar pentru aromatizare, pentru un gust mai bun, a fost adăugată mentă, recoltată din grădina urbană. Atelierul a fost coordonat de responsabilul de proiect, prof. dr. Ramona Chirita smochinele fiind dăruite de Stroe Cristi responsabilul tehnic al proiectului.
Plantele medicinale sădite în grădina școlii vor fi valorificate la expoziția Târgului Verde de Govora din 23 .09.2022, unde sunt așteptați invitați din comunitate, partenerii proiectului, elevii govoreni. Produsele expuse spre vânzare, vor fi realizate de elevii școlii împreună cu cadrele didactice în cadrul unor ateliere de lucru, workshop-uri, alături de un mini-ghid de înființare grădină școlară ce folosește practici de permacultură.
Târgul Verde de Govora se va organiza în incinta Liceului Tehnologic Băile Govora, unde este și grădina urbană înființată în primăvara anului 2022.
Mulțumim sponsorilor Pepiniera Mizil pentru plantele oferite !
Mulțumim partenerilor de proiect Primăria Băile Govora și Liceului Tehnologic Băile Govora.
Mulțumim cadrelor diactice și elevilor pentru participare !
09.07.2022
#promovăm permacultura
Verde de Govora -centru de permacultură
Climatul favorabil (cu influențe submediteraneene) din Băile Govora, solul, peisagistica locală, ne-au oferit premise să conturăm Verde de Govora – Gradina școlii, care are o suprafață de peste 1000 mp , fiind amplasată în fața Liceului Tehnologic Băile Govora, iar din Aprilie lucrăm la amenajarea zonelor funcționale pentru permacultură urbană.
Hub-ul nostru de permacultură (agricultură în armonie cu natura) se continuă armonios în peisagistica Govorei, orașul cu cel mai curat aer din Europa, totodată contribuind la valoarea turistică a zonei prin Verdele de Govora , căutat pentru băile de pădure și silvoterapie.
Plantele din grădina urbană școlară: Arțar japonez (Acer palmatum), Lămâiță (Philadelphus coronarius), Liliac japonez (skimmia japonica), Lavandă (Lavandula), Mentă (Mentha ), Salba galbenă (Euonymus fortunei Emerald Gold), gura leului pitic, gura leului talie mare, gazania, salvie ornamentală și medicinală, nalbe, astilbe sunt pe rod și ne oferă tabloul de cromoterapie ,,Sănătatea ascunsă în plante “.
Grădina școlară poate fi vizitată (programare la telefon 0753560995), iar prin etalarea elementelor expoziţionale, publicul vizitator are posibilitatea să cunoască rolul plantelor medicinale, al legumelor şi fructelor în terapia naturală!
Oferim tururi ghidate, informații despre metode de grădinărit după principiile permaculturii, pliate pe tehnici ecologice.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány Fundatia pentru Parteneriat – și MOL Romania , realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
05.08.2022
# Promovăm permacultura și practicile prietenoase cu mediul înconjurător de cultivare a plantelor
Iată și primele roade din grădina urbană școlară de la Liceul Tehnologic Băile Govora . ,,Sănătatea ascunsă în plante “.
În cadrul proiectului ,,Verde de Govora-hub de permacultură” finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, prin programul Spații Verzi, promovăm permacultura.
Viziunea permaculturii este atingerea echilibrului dintre om și natură și implementarea de sisteme de trai regenerativ, abundent, în comunitate.
În toamnă vom organiza Târgul ,,Verde de Govora – centru de permacultură ” în Parcul Balnear Băile Govora. La standul de prezentare, la loc de cinste vor sta ,,kit-urile suvenir de Govora ” proaspăt culese sau prelucrate chiar din Grădina școlară Govora.
Proiectul este realizat și în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
17.06.2022
Verde de Govora -Hub de permacultură
O nouă zi în grădina urbană școlară pentru întreținerea plantelor. Viața fungică și-a făcut apariția în colțul plantelor de umbră, pe resturile de lemn amplasate în scop ornamental.
Aici vom putea urmări evoluția în timp a diferitelor ciuperci saprofite, printre care se numără și celebra ciupercă medicinală Trametes versicolor-coada de curcan.
Mulțumim Pepiniera Mizil pentru plantele oferite !
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
09.06.2022
#Verde de Govora -Hub de permacultură
#zona de compost
Compostul din resturile de plante tocate reprezintă cel mai natural îngrășământ din lume și este folosit din cele mai vechi timpuri. Elevii Liceului Tehnologic Băile Govora vor învăța să composteze și vor observa astfel procesul microbial prin care sunt transformate materiale organice în fertilizantul organic denumit compost. Cutia de compostare este amplasată în curtea liceului, iar compostul va fi folosit în dezvoltarea grădinii urbane.
Gradina din curtea scolii este un „spațiu de învățare afară” multifuncțional estetic și abundent care cuprinde elemente necesare învățarii experimentale precum: grădină de legume, livadă ecologică, sală de clasă în aer liber, zonă de compost, sistem de colectare a apei de ploaie, zonă răsadniță. Gradina Verde de Govora este amenajată pe respect pentru natură, pentru un design de permacultură. Practic, proiectul Grădina din Curtea Școlii dezvoltă instrumentele necesare școlii pentru punerea în aplicare a unui sistem de management de mediu sustenabil și un sistem de educație care integrează aplicarea cunoștințelor de ecologie. Proiectul este dezvoltat la Liceul Tehnologic Băile Govora prin implicarea activă a comunității școlii și are ca principal obiectiv educarea și dezvoltarea echilibrată a copiilor.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítványși MOL Romania , realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
08.06.2022
#permacultură#hugelkultur
,,Verde de Govora-hub de permacultură ” este proiectul demarat de Asociaţia Cataleya/Yris , finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania prin programul Spații Verzi, care se conturează într-o gradină urbană școlară.
Am conturat o parte din sala de clasă în aer liber, totodată fiind și un loc de relaxare a grădinii urbane și de contemplare a naturii.
Concomitent cu execuția grădinii urbane până în prezent, o zonă care prezenta diferență de nivel mai mare, a fost transformată în zonă de hugelkultur, tehnică permicolă, care permite cultivarea plantelor în sistem no till no dig. Baza acestui strat a fost formată din resturi de lemn, provenite de la pomi uscați, următoarele straturi fiind din iarbă tocată și părți de gazo , unde au fost necesare decopertări, în vederea plantării. Rolul lemnelor de la bază este de a asigura prin descompunere, necesarul de carbon și aportul de apă , care se înmagazinează în fibra lemnului. Resturile vegetale, prin maturare , formează humusul și vor asigura și aportul de azot, macro și microelementele .
Mulțumim Pepiniera Mizil pentru plantele oferite !
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
30.05.2022
Zi de luni in cadrul proiectului Verde de Govora-Hub de permacultura, proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
Azi s-a alocat timp pentru pregătirile terenului în vederea plantarilor ce se vor face mâine de către elevii liceului, de mâine regăsindu-se noi specii de plante, saraturica, gura leului, miosotis, ienupăr, pin pitic tuia. Totodată s-a mai și nivelat o zonă ce prezenta o diferență de nivel față de suprafața înierbata a livezii.
Mulțumiri tuturor ce se implică în proiect. Mulțumim Pepiniera Mizil pentru plante!
#promovăm permacultura
#grădină urbană#școlară
Verde de Govora -Hub de permacultură continuă până pe 30 septembrie 2022.
Prin acest proiect realizăm un pachet de servicii educaționale de hub de permacultura urbană, totodată aducem împreună grădinari urbani și consumatori, pentru a înființa gradina urbană școlară din stațiunea cu cel mai curat aer din Europa , Băile Govora !
Antreprenorialul verde poate fi o rampă de lansare în dezvoltarea personală a elevilor , formarea de ,,ghizi verzi” pentru viitoarele generații, dar si identificarea viitorilor manageri care construiesc proiecte pentru comunități locale sustenabile , toate acestea sunt o parte din obiectivele proiectului nostru .
Beneficiarii proiectului (elevii Liceului Tehnologic Băile Govora , cadrele didactice) pot sa se adapteze la cerințele impuse de noile schimbări climatice si sa genereze schimbări pozitive in comunitate, prin utilizarea responsabila si creativa a resurselor naturale, prin ateliere de grădinărit, utilizând permacultura, hrana sănătoasă , extinderea activităților verzi educative, autosustenabilitate.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania .
Verde de Govora –Hub de permacultură este realizat de Asociaţia Cataleya/Yris în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
27.05.2022
Verde de Govora -Hub de permacultură
Atelierele de grădinărit continuă în grădina școlară de la Liceul Tehnologic Băile Govora .
Ieri și azi, de la mic la mare, elevii și cadrele didactice au plantat răsaduri de flori, după schițele prestabilite înaintea etapei de plantare, le -au udat, s-au bucurat de zile cu soare, într-un decor de vis, cu pomi fructiferi, foioase, conifere, plante viu colorate, dar și multă bucurie.
Permacultura caută să împartă resursele în mod echitabil între oameni, animale și plante, fără a uita că generațiile viitoare vor avea nevoie de hrană, apă și adăpost la fel ca și noi.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania.
Verde de Govora –Hub de permacultură este realizat de Asociaţia Cataleya/Yris în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
25.05.2022
Verde de Govora -Hub de permacultură
Astăzi am achiziționat plante noi, anuale (răsaduri) pentru grădina urbană. Mâine avem o nouă zi de plantare !
Ne dorim prin acest proiect o extindere a educației ecologice, cu accent pe agricultură urbană, o dezvoltare a spiritului antreprenorial verde al elevilor, pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale locale (Service Learning).
Liceul Tehnologic Băile Govora, unde am ales terenul pentru amenajare gradină școlară, este situat în stațiunea cu cel mai curat aer din Europa, iar prin acest proiect implementăm un centru de permacultură, cu servicii educaționale ce conțin competențe și aptitudini de antreprenoriat verde, de peisagistică școlară. Vom crea un laborator în aer liber, într-un decor susținut de biodiversitate, păduri de foioase, alei de cură terapeutică.
Mulțumim Agroexpert pentru plante !
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
21.05.2022
#promovăm permacultura
Verde de Govora -hub de permacultură, proiectul Asociaţia Cataleya/Yris , prin care promovăm permacultura și grija pentru mediu, utilizând practici ecologice de cultivare a plantelor- a fost prezentat la Târgul Ofertelor Educaționale 2022, Rm. Vâlcea , de coordonatorul proiectului prof. dr . Ramona Chirita.
Grădina școlară cu funcție didactică va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”.
Proiectul este finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora.
Mulțumim tuturor care ne-au vizitat standul și ne-au susținut !
17.05.2022
Verde de Govora -hub de permacultură
Astăzi am conturat în grădina urbană, ,,colțul de sănătate”, prin plantarea unor arbuști și plante perene, cu rol estetic, medicinal, dar și gastronomic. Aici se regăsesc: goji, coacăz, Loganberry , agriș, gutui japonez, coada șoricelului, roșie și galbenă, echinaceea galbenă, nalbă, frăguțe, melisa oficinalis, fenicul.
În ,,colțul de umbră” au fost plantate: astilbe, stânjenei (iriși), urmând ca zilele următoare să fie adăugate și ferigă, heleborus – spânz . Tot aici au fost puse ornamental câteva trunchiuri de copaci pe care se regăsesc ciuperci, trametes versicolor, ciuperci medicinale .
Și-au regăsit locul în livada urbană, în aranjament floral: crinul de toamnă-hosta, liliac indian-buddtleza davidi, cornus mas variegata-sânger decorativ, hortensia, lonicera -Mâna Maicii Domnului (ornamentală și medicinală), Hibiscus Siriacus Braband,, Tagetes, Yuca Filamentosa Variegata.
Cu ocazia amenajării, drajorii de liliac răsăriți printre celelalte plante au fost recuperați, urmând a fi direcționați spre alte proiecte .
Mulțumim Pepiniera Mizil pentru plantele oferite !
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, realizat în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora.
15.05.2022
Verde de Govora -hub de permacultură
Gradina noastră școlară prinde contur și cu ajutorul Pepiniera Mizil, care ne-a donat plante anuale, perene, arbuști, răsaduri, rășinoase.
Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale.
Grădina școlii va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania .
Echipa de proiect Maria Huzu, Stroe Cristi Ramona Chirita, săptămânal va împărtăși cu voi informații despre stadiul proiectului și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu voi!
ASOCIAȚIA CATALEYA / YRIS
14.05.2022
# Promovăm permacultura și practicile prietenoase cu mediu, de cultivare a plantelor
Ieri am avut activitate de grădinărit , în cadrul proiectului ,, Verde de Govora-hub de permacultură ” finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania, prin programul Spații Verzi.
A fost rândul arbuștilor fructiferi pentru amenajare, plantare și mulcirea cu iarbă, aceasta având rolul de a păstra umiditatea, de a nu lăsa altă vegetație să crească lângă , prin descompunere lentă în timp, asigurând necesarul de azot, de macro și microelemente necesare creșterii în mod natural, prin acest procedeu înlăturându-se necesitatea administrării unor îngrășăminte obținute pe cale chimică.
Tot ieri a fost și rândul părții de grădină pentru plantele de umbră și a unei laturi, pe care s-a plantatat Clematis montana și Hibiscus brabant, roșu și alb.
În teren am identificat o cioată a unui pom bătrân și uscat, pe care am folosit-o în scop decorativ, scobindu-i mijlocul și plantând Tagetes galbene și portocalii.
Proiectul este în parteneriat cu Primăria Băile Govora și Liceul Baile Govora.
Mulțumiri elevilor care participă la proiect și cadrelor didactice, voluntarilor!
Periodic vom împărtăși cu dumneavoastră informații despre stadiul proiectului nostru și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu dumneavoastră.
From Govora with !
10.05.2022
La începutul săptămânii , elevii Liceului Tehnologic Băile Govora, au plantat ultimii butași de lavandă .
Urmează să plantăm în această săptămână restul plantelor achiziționate prin proiect și să amenajăm clasa în aer liber a grădinii școlare.
Prin ,, Verde de Govora -hub de permacultură”, promovăm permacultura, serviciile educaționale ce conțin competențe și aptitudini de antreprenoriat verde, de peisagistică școlară.
Vom crea un laborator în aer liber, într-un decor susținut de biodiversitate , păduri de foioase , alei de cură terapeutică.
Primăria Băile Govora este un partener valoros in proiect, deoarece administrează o stațiune turistică de interes național, cu posibilități de dezvoltare a comunităților sustenabile, a turismului ecologic, Băile Govora fiind cotată localitatea cu cel mai curat aer din România, iar biodiversitatea locală permite aplicații ale permaculturii, repliere de grădini urbane școlare, cu accent pe hub de permacultură.
Proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania .
03.05.2022
Verdele crud de Govora a fost completat azi cu mov .
Cromatica proiectului ,,Verde de Govora-hub de permacultură”, proiect finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania prin programul Spații Verzi, a pulsat azi pe mov , prin plantarea a peste 100 de butași de lavandă, … aurul mov… îl vom avea prin iunie… anul viitor. , iar gradina urbană de permacultură din incinta Liceului Tehnologic Băile Govora va fi pictată mâine cu alte ,,culori “.
Vom primi plante noi , ce vor forma tabloul de permacultură made by Asociaţia Cataleya/Yris.
Mulțumim Fleurane pentru butași ! Mulțumim elevilor care participă la proiect , cadrelor didactice !
Grădina școlii va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”.
Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale.
Echipa de proiect Maria Huzu, Stroe Cristi, Ramona Chirita , săptămânal va împărtăși cu voi informații despre stadiul proiectului și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu voi!
ASOCIAȚIA CATALEYA / YRIS
02.05.2022
,, Verde de Govora-hub de permacultură ” este proiectul demarat de Asociaţia Cataleya/Yris , finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania prin programul Spații Verzi, care se conturează într-o gradină urbană școlară .
Astăzi am început fizic proiectul, prin tunderea ierbii, scoaterea tulpinilor de la arborii și arbuștii care s-au uscat în timp. Elevii Liceului Tehnologic Băile Govora au fost încântați să participe la ,,Verde de Govora -Hub de permacultură”, prima zi de lucru fiind încheiată cu bucurie și plăcerea de a fi echipa unui proiect ce pune accent pe dezvoltarea spiritului antreprenorial verde al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale locale .
Alături de elevi au participat doamna inginer Mirela Constantinescu, colaborator proiect din partea Primăriei Băile Govora, domnul primar Mihai Mateescu, cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Băile Govora , Stroe Cristi, responsabil tehnic proiect Asociaţia Cataleya/Yris.
Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale. Mediul înconjurător este un teritoriu utilizat de comunitatea umană pentru a construi și dezvolta armonios, imitând formele și modul de relaționare ale microclimatul în care trăim.
Viziunea permaculturii este atingerea echilibrului dintre om și natură și implementarea de sisteme de trai regenerativ, abundent, în comunitate.
Periodic vom împărtăși cu voi informații despre stadiul proiectului nostru și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu voi – prof.dr. Ramona Chirita, coordonator proiect ,, Verde de Govora -Hub de permacultură”, președinte Asociaţia Cataleya/Yris.
Leave a Reply